Project Management Edificació i Urbanisme. Arquitectura Tècnica. Legalitzacions d'Activitats.Gestió Integral de Projectes i Construccions. Tramitació de Cèdules d' habitabilitat i Certificats d'Eficiencia Energètica. Informes i Peritatges.Taxacions i valoracions. Project Monitoring

divendres, 26 de setembre del 2014

Certificat d'eficiència energètica edificis existents


L'OBJECTIU

L'objectiu d'aquest informe és fomentar l’eficiència energètica de tots els edificis existents , tenint en compte l'incidència de les condicions climàtiques exteriors i les particularitats locals, així com els requisits ambientals interiors i la relació cost – eficàcia.

El Reial Decret 235/2013, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, estableix l'obligatorietat de la certificació energètica d'edificis existents.

Aquest Reial Decret inclou també en el seu àmbit d'aplicació:

  1. Edificis o parts d’edificis existents que es venguin o lloguin a un nou arrendatari: a partir de l'1 de juny de 2013.
  2. Edificis o parts d’edificis propietat d'una entitat pública amb una superfície total superior a 500 m2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic: a partir de l'1 de juny de 2013.
  3. Edificis o parts d’edificis propietat d'una entitat pública amb una superfície total superior a 250 m2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic: a partir del 9 de juliol de 2015.
  4. Edificis o parts d’edificis llogats d'una enti
tat pública amb una superfície total superior a 250 m2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic: a partir del 31 de desembre de 2015.

En aquests moments, el procediment de certificació d'edificis existents no està habilitat. La informació s'actualitzarà quan el servei estigui disponible. Tot i així, es descriuen a continuació els passos que s'hauran de donar: 

Qualificació


Procediment tècnic de càlcul per a determinar el comportament energètic de l’edifici o part d’edifici i les possibles millores energètiques mitjançant qualsevol de les eines considerades com a documents reconeguts pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per a la certificació energètica d'edificis existents (CE3, CE3X i Calener). La qualificació energètica ha d'estar realitzada per un tècnic competent.

Al finalitzar el procés de qualificació energètica es generarà un informe que haurà d’incloure les recomanacions de millora que estableix el Reial Decret. Aquest informe no es considerarà un certificat d’eficiència energètica vàlid si no té l’aprovació de l’ICAEN que emetrà l’etiqueta energètica corresponent.

Certificació És el tràmit  administratiu pel qual s’atorga una qualificació energètica a un edifici mitjançant el certificat, l‘etiqueta d’eficiència energètica i la inscripció al Registre de certificats d’eficiència energètica d’edificis de Catalunya.

L’ICAEN, com a òrgan competent en matèria de certificació energètica, gestiona les sol·licituds d’inscripció al Registre de certificats de Catalunya, i fa la revisió administrativa i tècnica per verificar la correcta aplicació de la metodologia.

Obtenció de l'etiqueta d'eficiència energèticaUn cop revisada i validada la documentació presentada, l’ICAEN enviarà l’etiqueta d’eficiència energètica al propietari de l’edifici amb validesa de 10 anys des de la seva data d’emissió.

Esquema del procediment a seguir:





Tècnics competents per fer certificats

Tots aquells tècnics que estiguin en possessió de qualsevol de les titulacions acadèmiques i professionals habilitants per a la redacció de projectes o direcció d’obres i direcció d’execució d’obres d’edificació o per a la realització de projectes de les seves instal•lacions tèrmiques, segons l'establert en la LOE, o per a la subscripció de certificats d’eficiència energètica, o hagi acreditat la qualificació professional necessària per subscriure certificats d’eficiència energètica segons el que s’estableixi mitjançant l’ordre prevista en la disposició addicional quarta.

Actualment el CGATE té signat conveni amb l’IDAE en representació del Ministeri d’indústria, energia i turisme on es reconeixen als aparelladors-AT-EE com a tècnics competents.

Model de certificat i d'etiqueta

El reial decret no contempla cap model oficial de certificat, però les diferents eines informàtiques que el Ministeri d’indústria, energia i turisme ha  posat a la nostra disposició com a documents reconeguts ens donen diverses versions del mateix.


A data 24 d’abril de 2013 el Ministerio de industria, energía y turismo ha publicat un model de certificat energètic en la seva pagina WEB. Des de l’Àrea tècnica pensem que aquest model pot ser modificat per cadascuna de les administracions autonòmiques que controlaren el procediments i l’emissió de l’etiqueta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada