Project Management Edificació i Urbanisme. Arquitectura Tècnica. Legalitzacions d'Activitats.Gestió Integral de Projectes i Construccions. Tramitació de Cèdules d' habitabilitat i Certificats d'Eficiencia Energètica. Informes i Peritatges.Taxacions i valoracions. Project Monitoring

dimarts, 22 de març del 2011

Villar Mir: "La construcció sortirá de la crisis en dos o tres anys"

2011.03.22 Expansión.com
L'edificació residencial tornarà amb la meitat del volum que va aconseguir durant la bombolla, segons el president d'OHL.
En una entrevista amb Efe, Villar Mir va explicar que el sector constructor ha tingut el doble de la mida que li corresponia fins a 2007 per la conjunció del boom immobiliari i la necessitat d'Espanya de recuperar el seu dèficit en infraestructures.
El president d'OHL va recordar que el sector immobiliari es va trobar amb "infinita liquiditat" des que Espanya va entrar a la zona de l'euro el 1999, cosa que va empènyer a molts promotors a construir el doble dels habitatges que demanava la societat.
Aquest fet ha donat lloc a un excedent d'habitatges construïts i sense vendre d'entre 700.000 i un milió, nombre que suposa la demanda total dels pròxims dos o tres anys.
Segons Villar Mir, l'excés d'habitatges i la consegüent paralització de la construcció residencial ha suposat la pèrdua de 1,2 milions de llocs de treball des de 2008 fins ara, llocs de treball que, segons ell, en molts casos "s'han perdut per sempre ".
Al comportament del sector immobiliari es va sumar el de la construcció d'infraestructures perquè "Espanya portava retard" pel que fa als països del seu entorn i comptava amb els fons de la Unió Europea (UE).
Per Villar Mir, aquest dèficit d'infraestructures "ja s'ha recuperat", de manera que el sector "seguirà construint proporcionalment al creixement de l'economia, és a dir, la meitat que abans".
Davant d'aquesta perspectiva i les retallades en la inversió pública en infraestructures, les empreses constructores han optat per la internacionalització com "una manera de vida obligat", una estratègia que OHL, segons el seu president, va iniciar el 2002, diversos anys abans de la crisi.
Villar Mir va indicar que hauria estat millor reduir la despesa pública corrent i no la inversió en infraestructures. "Reduir la despesa pública frenant les inversions en una època de crisi inevitablement augmenta la crisi perquè frena l'economia", va explicar.
Com a alternativa, el president d'OHL va proposar una reforma de les administracions públiques que eviti "duplicitats i solapaments".
Villar Mir calcula que Espanya tardarà encara tres anys a sortir de la crisi, ja que l'economia no creixerà prou per crear ocupació fins al 2013.
En la seva opinió, l'economia espanyola necessita reformes "molt profundes", entre elles la de l'educació mitjançant sistemes "que cultivin l'esforç i l'esperit de superació".
A més, va afegir, és "important una reforma laboral" amb més flexibilitat en el pla de la negociació i una actualització de les lleis laborals, "que tenen dècades". També cal, va dir, una reforma energètica per reduir els costos i una recuperació de la unitat de mercat.
"Crec que el Govern té voluntat de fer les reformes", va destacar Villar Mir, tot i que va instar a dur a terme com més aviat millor i en profunditat perquè l'economia espanyola sigui més competitiva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada